Lavendel velden…

Lavendel. Romantische velden, praktische borders en smakelijke kruiden

De meesten van ons associëren lavendel met het zuiden van Frankrijk en zijn eindeloze, paarse, ongelooflijk fotogenieke velden. Zelfs paarse rijen planten tegen de ondergaande zon staan ​​prachtig op Instagram.

Gelukkig kan iedereen zijn eigen lavendelveld hebben. Of in ieder geval een enkele plant in een pot. Het is het waard, want lavendel is niet alleen mooi maar ook nuttig.
Maar laten we bij het begin beginnen. Onze Nederlandse kwekerij biedt de rassen Lavandula angustifolia en Lavandula x intermedia aan. Hoe zijn zij verschillend? Lees verder…

Lavandula angustifolia
genaamd "echte lavendel" wordt kleiner, heeft dichte en korte scheuten. De bloemen zijn dik en rond, zoals hommels. De geur is zoeter, bloemiger, minder kamferachtig. Het wordt toegevoegd aan cosmetica en gebruikt in aromatherapie. Het wordt gretig gebruikt in de keuken, het heeft geen nasmaak van medicijnen.

Lavandula x intermediate
is een hybride van Lavandula angustifolia en L. latifolia en staat bekend als "lavandin", hij is groter met langere scheuten. De bloemen zijn slank, de knoppen zijn stevig tegen de stengel gedrukt. De bloemen hebben een intensere geur, met meer uitgesproken kamfer. Het wordt vaak gebruikt in parfums, badcosmetica en aromatherapie.

Hoe lavendel te planten:

  • als een grens van een bloembed of een pad
  • vullen smalle ruimtesbijv. op een parkeerplaats of langs een stoep
  • als element van het bloembed, omdat het prachtig past bij vaste planten, grassen, loof en naald- struiken, vooral die met contrasterende kleuren
  • in de kruiden-/moestuin. We kunnen Lavandula gebruiken als toevoeging aan gerechten (salades, vleeswaren, dranken) of als grondstof voor infusies. Lavendelinfusies hebben een antiseptisch en kalmerend effect en verbeteren de werking van het spijsverteringsstelsel. Gedroogde lavendelbloemen, opgehangen in de kast, jagen motten weg.
  • als onderdeel van een natuurlijke strijd tegen muggen, bladluizen en katten van buren die onze tuin bezoeken
  • om bijen en vlinders aan te trekken.

Lavandula heeft een warme en zonnige plaats nodig, goed geventileerd. Geeft de voorkeur aan lichte en alkalische, goed doorlatende grond.

Overzicht van de rassen

De variëteiten verschillen in de schaduw van bladeren - van meer groenachtig, via zilver, tot tweekleurig. En bloemen – van wit via roze tot verschillende tinten paars en blauw. Bekijk het overzicht van de beschikbare rassen op onze Nederlandse kwekerij. Let op, de beschikbaarheid varieert tijdens het seizoen.
We raden je aan om je te abonneren op de nieuwsbrief, waarin we wekelijks het actuele aanbod sturen – klik HIER en abonneer je op de lijst.

bloemen bladeren maximale grootte
Lavandula angustifolia
'Essentie Paars' blauw paars Grijs groen 30-50 cm
'Hidcote' donkerpaars grijs/blauwachtig 50 cm
'Munstead' blauw paars Grijs groen 40 cm
'Rose' pink Grijs groen 40 cm
'Zilveren Rand' blauw grijsgroen met een roomwit randje 50-60 cm
'Zilveren Nevel' purper zilvergrijs, bijna wit 40-50 cm
'Witte geur' wit Grijs groen 50-60 cm
Lavandula x intermediate
'Edelweiss' wit grijs 40-50 cm
'Fenomenaal'PBR blauw paars zilver 70 cm

Misschien ben je ook geïnteresseerd in...

Onweerstaanbare charme van Buddleja davidii

Buddleja davidii kan geen vlinder weerstaan. Geurige, met nectar gevulde bloemen hebben een onweerstaanbare aantrekkingskracht op veel bestuivende insecten. Door Buddleja aan te planten in tuinen en stadsgroen ondersteunen we deze nuttige...

Spiraea japonica – kleurrijk en gemakkelijk gezin

Spiraea japonica – het ziet er prachtig uit en is gemakkelijk te kweken. Japanse Spiraea (bekend als Japanse moerasspirea) komen uit Azië, ze komen van nature voor van de Himalaya tot Japan. Ze zijn het meest...

Bekijk onze actuele voorraad